Daca mergi la un psihiatru, iti va prescrie neaparat medicamente?


414

Managementul unui pacient care sufera de depresie se poate face prin prescrierea de medicamente, antidepresive si/sau intalniri cu un psihoterapeut si/sau un psihiatru in Bucuresti. Nu exista o solutie gata facuta: fiecare suport trebuie sa fie personalizat, adaptat pacientului si gravitatii patologiei acestuia.

Depresia se poate manifesta in diferite moduri: fiecare corespunde unui tratament adecvat. Medicul – medic generalist sau specialist – nu va decide, asadar, asupra tratamentului decat dupa o discutie lunga si aprofundata cu pacientul sau, pentru a-si colecta istoricul, simptomele actuale, contextul general care a dus la depresie… Principalele tratamente pentru depresie sunt psihoterapie si medicatie. Ele sunt complementare.

Depresia, ce este?

Depresia este o boala care se caracterizeaza in special prin tristete mare, un sentiment de disperare (dispozitie deprimata), o pierdere a motivatiei si a facultatilor de decizie, o scadere a sentimentului de placere, tulburari de alimentatie si de somn, ganduri morbide si uneori ai sentimente ca nu ai nicio valoare ca individ.

In comunitatea medicala, termenul de depresie majora este adesea folosit pentru a desemna aceasta boala. Depresia apare de obicei ca perioade depresive care pot dura saptamani, luni sau chiar ani. In functie de intensitatea simptomelor, depresia va fi clasificata in usoara, moderata sau majora (severa). In cele mai severe cazuri, depresia poate duce la sinucidere.

Depresia afecteaza starea de spirit, gandurile si comportamentul, dar si corpul unei persoane. Depresia poate fi exprimata in organism prin dureri de spate, dureri de stomac, dureri de cap; Acest lucru explica si de ce o persoana care sufera de depresie poate fi mai vulnerabila la raceli si alte infectii, deoarece sistemul imunitar este slabit.

Psihoterapia: tratarea depresiei fara medicamente?

Cele mai citite articole

Psihoterapia va ajuta un pacient sa isi gestioneze mai bine boala, sa-si reduca simptomele si consecintele acestora, sa dea sens la ceea ce traieste si sa ia in considerare proiecte noi in viata. In acest sens, psihoterapia participa pe deplin la tratamentul depresiei.

– Depresia este o boala care necesita ingrijire pe termen lung. Psihoterapia poate usura pacientul, dar trebuie prelungita pentru ca efectele sale sa fie profunde si de durata.

– Prescrierea unui antidepresiv nu este sistematica. Psihoterapia poate fi recomandata oricarui pacient care trece printr-un episod depresiv.

Astfel, psihoterapia ajuta la tratarea depresiei unei persoane si poate fi folosita si pentru a preveni reaparitia anumitor simptome dupa remisiune.

Antidepresive: medicamente pentru depresie

Medicamentele reduc semnificativ simptomele depresive si impactul acestora asupra vietii de zi cu zi a unui pacient.

In aceste cazuri, ramane la latitudinea medicului sa aleaga, dintre diversele medicamente disponibile, cel mai potrivit antidepresiv pentru situatia pacientului si intensitatea bolii sale. Va ajuta pacientul sa-si gaseasca initiativa, o perceptie pozitiva a vietii, sa restabileasca functionarea „normala” a apetitului, a somnului…

Cele mai citite articole