Care sunt cele mai importante obiceiuri de nunta din Maramures?


412
ceremony wear RING

Nunta este un eveniment festiv de o importanta uriasa atat pentru miri, cat si pentru familii, respectiv invitatii lor, care se pregatesc pana in cel mai mic detaliu. De la alegerea hainelor potrivite, pana la alegerea celui mai potrivit restaurant, mirii au o multime de sarcini de indeplinit si de respectat pentru a obtine rezultatele dorite.

Alegerea unor lumanari de nunta potrivite este un aspect care nu trebuie sa fie neglijat, mai ales de cei din Maramures, care au o multime de obiceiuri interesante ce vor fi mentionate ulterior in acest articol. Mai intai, este nevoie sa se mentioneze cateva detalii despre lumanarile de nunta. 

Care este traditia lumanarilor de nunta?

Cele mai citite articole

Conform traditiei romanesti, lumanarile de nunta trebuie sa fie cumparate de nasi, iar apoi, ulterior, sa fie tinute de doamnisoarele si cavalerii de onoare. Dupa ce preotul le aprinde, acestea sunt tinute de nasi pe toata durata slujbei. De asemenea, sunt pastrate in continuare, chiar si dupa incheierea evenimentului, iar dupa opt zile, nasii au indatorirea de a merge cu mirii la biserica, moment in care lumanarile sunt iarasi aprinse si lasate la biserica.

Obiceiuri de nunta in Maramures – ce semnificatie au?

Maramuresul este o zona bogata in traditii si obiceiuri, care sunt transmise din generatie in generatie. Printre cele mai importante obiceiuri de nunta in Maramures se numara si:

  • petitul, care ii revine mirelui;
  • binecuvantarea din partea parintilor;
  • mirii nu au voie sa se intalneasca inainte de cununia religioasa;
  • imbracarea miresei, cu ajutorul nasei (obicei denumit si „invelitul miresei”);
  • aranjarea parului miresei;
  • folosirea costumelor traditionale, ca semn de respect fata de traditie;
  • jucatul steagului, care consta intr-o hora compusa din barbati, in centrul careia se afla stegarul;
  • inlocuirea cununei pe care o poarta mireasa cu baticul, obicei care semnifica faptul ca mireasa devine femeie maritata. Conform traditiei, mireasa trebuie sa refuze baticul de doua ori, iar a treia oara sa il accepte.  

Prin urmare, traditia nuntii consta in respectarea mai multor obiceiuri care difera de la o zona a tarii la alta. Zona maramureseana este adanc inradacinata in traditie, astfel ca toate obiceiurile sunt de o uriasa importanta pentru miri, pentru familiile lor, dar si pentru invitati.

Cele mai citite articole