Vanatoare – alegerea hainei de vanatoare potrivite


399

Vanatoare – alegerea hainei de vanatoare potrivite

Adrenalina, provocari impuse, convivialitate intre prieteni, vanatoarea este un hobby care atrage multe persoane. Sunt chiar si unii care merg intr-o tara indepartata pentru a practica vanatoarea. Astfel, si o imbracaminte vanatoare face parte din echipamentul esential pentru desfasurarea acestei activitati. Este folosita pentru a se proteja, pentru a se camufla si pentru a depozita diverse accesorii esentiale pentru vanator.

Tipuri de jachete de vanatoare

In trecut, vanatoarea era o activitate de agrement rezervata nobililor din Europa, in timp ce, in acelasi timp, era folosita doar pentru hranirea clanului din tarile emisferei sudice. In timpul vanatorii, domnii isi calareau caii si se imbracau in cele mai frumoase haine, pentru a-si stabili 

Jacheta de vanatoare englezeasca: un fel de haina trei sferturi din tweed. Mostenire directa a tinutei nobililor vanatori, jacheta de vanatoare englezeasca este o cerinta pentru intrarea in cluburile de vanatoare foarte selecte din tara Majestatii Sale. Ideala pentru calarie, impracticabila pentru vanarea unui bivol in Masai Mara, haina de vanatoare englezeasca ramane apanajul vanatorilor englezi.

Geaca de vanatoare din piele: acest tip de geaca este foarte eleganta. Ea aminteste de imaginea rustica a trapilor din America din epoca cuceririi occidentale. Frumosi, de foarte buna calitate dar grei si mai putin practici, vanatorii australieni de crocodili sunt cei care apreciaza jachetele de vanator din piele. Fara indoiala pentru ca insisi crocodilii vor fi transformati in piele.

Geaca de vanatoare de camuflaj: derivata direct din jachetele militare, este solida, rezistenta si se adapteaza la toate activitatile in aer liber si in medii ostile. Jacheta de camuflaj este cea mai raspandita si cea mai folosita dintre jachetele de vanatoare avand in vedere eficienta sa.

Criteriile de alegere a unei haine de vanatoare

Cele mai citite articole

Cele doua criterii principale de alegere a unei haine de vanatoare sunt regiunea in care se practica vanatoarea si tipul de vanatoare adoptat.

Intr-adevar, haina de vanatoare trebuie adaptata mediului natural de vanatoare. Culoarea trebuie sa se integreze in peisaj si materialul de fabricatie in conformitate cu clima, vegetatia, geografia locului etc. In Romania, o jacheta in tonuri de verde/maro/bej are camuflajul potrivit. 

Un alt criteriu de luat in considerare, haina nu trebuie sa impiedice vanatorul in miscarile sale. Confortul si ergonomia sunt semnele distinctive ale imbracamintei de vanatoare. Jacheta trebuie sa protejeze vanatorul de vreme rea si de ostilitatea mediului. Ea trebuie sa-l ajute in calatoria lui pentru a transporta accesorii precum cutitul sau cartusele.

Contributia jachetei militare la vanatoare

Vanatoarea si ordinea militara au unele asemanari: au loc in cele mai multe cazuri intr-un mediu neprimitor, aproape toti practicantii lor folosesc o pusca. Este normal ca tinutele militare sa fie foarte utile unui vanator. 

Activitatea lor apropiindu-se de cea a soldatilor, vanatorii au nevoie de o jacheta ale carei caracteristici sunt asemanatoare jachetelor militare.

Cele mai citite articole