Cum ce se poate inlocui laptele matern dupa intarcare? 


405

OMS recomanda continuarea alaptarii bebelusilor cel putin pana la varsta de 2 ani, daca nu exista situatii care sa impiedice acest lucru. Astfel ca momentul intarcarii se apropie, iar mamicile se intreaba cu ce pot inlocui laptele matern. 

Pe piata exista foarte multe tipuri de lapte, de la cel de vaca, pasteurizat, la laptele praf sau chiar la lapte vegetal. Prin urmare, care solutie este mai potrivita pentru cei mici? 

Ce tip de lapte se ofera dupa intarcarea copilului? 

In primul rand, este necesar sa se tina cont de varsta pe care o are copilul in momentul intarcarii. Daca cel mic are in jur de un an – varsta medie la care se opreste alaptarea in Romania – este lesne de inteles ca laptele matern trebuie inlocuit cu o formula de lapte praf potrivita varstei si, daca este cazul, afectiunilor pe care copilul le are, cum ar fi reflux gastroesofagian sau alergie la proteina din lapte. 

Cele mai citite articole

De aceea, formula de lapte praf trebuie aleasa de la producatori renumiti, care au dezvoltat mai multe tipuri de formule, atat in functie de etapele de dezvoltare ale copiilor, cat si de afectiunile pe care le pot avea acestia. Un loc unde pot fi gasite aceste formule este magazinul online elaptepraf.ro, care are un portofoliu foarte vast si diversificat de produse destinate alimentatiei bebelusilor si copiilor. 

Medicii pediatrii recomanda chiar ca bebelusii sa fie hraniti cu lapte praf pana la varsta de 3 ani, astfel ca numai daca cel mic are mai mult de 3 ani, laptele matern poate fi inlocuit cu laptele de vaca. 

Cum se face trecerea de la laptele matern la cel praf?

Initial, copilul poate refuza laptele praf, motiv pentru care se recomanda trecerea treptata de la alaptare la hranirea cu formula. Perioada necesara pentru o trecere completa este, in general, de la 2 pana la 5 zile, important este insa sa se aleaga formula de lapte praf potrivita bebelusului, in colaborare cu medicul pediatru.

In concluzie, de preferat este ca laptele matern sa fie inlocuit de laptele praf dupa intarcare, mai ales daca bebelusul este inca la o varsta foarte frageda. 

Cele mai citite articole