Sfaturi pentru a găti perfect carnea de pui


393

Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine ​​și poate fi o bază delicioasă pentru o varietate largă de rețete cu pui. Cu toate acestea, gătitul corect al cărnii de pui poate fi o provocare pentru mulți. De la alegerea bucății de carne potrivite până la pregătirea și gătirea ei, există multe aspecte de luat în considerare pentru a obține rezultate perfecte. 

Aici sunt câteva aspecte și tehnici esențiale pentru a găti carnea de pui perfectă.

1. Alegerea cărnii de pui:

 • Optează pentru carne proaspătă și de calitate: Când alegi carne de pui, asigură-te că este proaspătă și de înaltă calitate. Carnea proaspătă va avea o culoare roz pal și nu va avea mirosuri neplăcute.
 • Alegeți bucăți corespunzătoare pentru preparatul dorit: Există diferite tipuri de bucăți de carne de pui, fiecare cu caracteristici distincte. De exemplu, pieptul de pui este ideal pentru grătar sau friptură, în timp ce pulpele inferioare sunt mai potrivite pentru fiert sau prăjit.

2. Pregătirea cărnii de pui:

 • Clătește carnea: Spală carnea de pui sub apă rece și șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta eventualele impurități sau resturi.
 • Marinarea: Marinarea cărnii de pui într-un amestec de ulei, condimente și arome poate îmbunătăți gustul și textura acesteia. Lasă carnea să stea în marinadă timp de cel puțin o oră sau chiar peste noapte în frigider pentru a absorbi aromele.
 • Temperatura: Îndepărtează carnea de pui din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de gătire pentru a permite să ajungă la temperatura camerei. Aceasta va asigura o gătire uniformă.

3. Tehnici de gătit pentru carne de pui:

 • Grătar: Grătarul este o modalitate minunată de a găti carnea de pui, oferindu-i un gust delicios și o crustă crocantă. Încălzește grătarul la foc mediu și unge-l cu puțin ulei pentru a preveni lipirea. Gătește pieptul de pui timp de aproximativ 6-8 minute pe fiecare parte sau până când sucul său este clar când este înțepat cu o furculiță.
 • Fierbere: Fierberea este o metodă simplă și sănătoasă de a găti carne de pui. Pune carnea într-o oală cu apă sau supă de legume și fierbe-o la foc mic până când este complet gătită. Verifică gătirea tăind ușor cea mai groasă parte a cărnii pentru a te asigura că sucul care se scurge este clar.
 • Prăjire: Prăjirea cărnii de pui în tigaie este o altă opțiune rapidă și gustoasă. Încălzește puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și prăjește bucățile de carne până când sunt aurii și bine gătite în interior. Asigură-te că întorci carnea pe ambele părți pentru a se găti uniform.
 • Cuptor: Cuptorul este ideal pentru gătitul bucăților mari de carne de pui, precum pui întreg sau pulpe de pui. Preîncălzește cuptorul la temperatura specificată și gătește carnea timp de aproximativ 20-30 de minute pe fiecare parte sau până când temperatura internă atinge minim 75°C.

4. Testarea gătirii:

 • Folosește un termometru pentru carne: Pentru a te asigura că carnea de pui este gătită corespunzător, utilizează un termometru pentru carne. Pentru piept de pui, temperatura internă ar trebui să fie de aproximativ 75°C, în timp ce pentru coapse sau pulpe inferioare, temperatura ar trebui să fie de aproximativ 80-85°C.
 • Verificarea sucului: Atunci când înțepi carnea de pui cu o furculiță sau cu vârful unui cuțit, sucul care se scurge ar trebui să fie clar, nu roz. Acest lucru indică faptul că carnea este complet gătită.

5. Repausul cărnii:

 • Permiteți cărnii să se odihnească: După ce ai gătit carnea de pui, acoper-o cu folie de aluminiu și las-o să se odihnească timp de câteva minute înainte de a o felia sau de a o servi. Acest lucru va permite sucului să se redistribuie în interiorul cărnii, rezultând o carne mai suculentă și mai gustoasă.

Cele mai citite articole

Gătitul cărnii de pui poate părea complicat la început, dar cu puțină practică și urmând aceste sfaturi și tehnici, vei reuși să prepari mereu carne de pui delicioasă și perfect gătită. 

Fiind una dintre cele mai versatile și sănătoase opțiuni de carne, carnea de pui poate fi integrată cu ușurință într-o varietate largă de rețete, de la feluri principale la aperitive și salate. 

Cele mai citite articole