Cum sa ai grija de sanatatea oaselor tale


390

O dieta sanatoasa si echilibrata te va ajuta sa-ti formezi oasele puternice inca de la o varsta frageda si sa le mentii pe tot parcursul vietii. Ai nevoie de suficient calciu pentru a-ti proteja sistemul osos si de vitamina D pentru a ajuta organismul sa-l fixeze. Lipsa de ingrijire a oaselor poate provoca afectiuni precum rahitismul si osteoporoza, iar la varste inaintate creste riscul de a suferi de fracturi in urma cazaturilor. Avand o dieta echilibrata, ar trebui sa obtii toti nutrientii de care ai nevoie, insa hrana procesata din zilele noastre nu este la fel de bogata in vitamine precum cea naturala, la care rareori ai acces. 

O dieta buna este doar unul din elementele de baza care ajuta la mentinerea unor oase sanatoase, care va trebui completata de efectuarea periodica a exercitiilor fizice si de evitarea anumitor factori de risc care ar facilita aparitia osteoporozei. De asemenea, organismul va trebui ajutat si cu suplimente care sa-i ofere aportul necesar de vitamine si minerale esentiale. Elementele cele mai importante pentru sanatatea osoasa sunt vitamina D si calciul.

Ia-ti zilnic aportul de vitamina D 

Vitamina D ajuta organismul sa absoarba si sa utilizeze calciul, care confera oaselor tale rezistenta si duritate. Nivelurile scazute de vitamina D ar putea creste riscul de osteoporoza si oase rupte, iar o lipsa severa provoaca rahitism si osteomalacie, care inseamna oase moi si slabe. 

Exista trei moduri prin care poti obtine vitamina D: din lumina soarelui, din mancare si din suplimente. Cand corpul tau este expus la soare, razele reactioneaza cu pielea pentru a produce vitamina D. In anotimpurile calduroase, este recomandat sa iti expui pielea la lumina directa a soarelui timp de aproximativ 10 minute o data sau de doua ori pe zi. Daca doresti o expunere mai indelungata, va trebui sa folosesti produsele pentru protectie solara. In caz ca vremea este inchisa, este nevoie de mai mult timp pentru a produce aceeasi cantitate de vitamina D in comparatie cu o zi insorita. 

Cele mai citite articole

De la sfarsitul lunii septembrie pana la inceputul lunii aprilie, ar trebui sa iei in considerare consumul unui supliment zilnic de 10 micrograme (uneori numite 400 de unitati) de vitamina D. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu poti obtine suficienta vitamina D de la soare in timpul iernii. Suplimentele alimentare, precum Osteocare, te vor ajuta sa pastrezi nivelul necesar al acestei vitamine in sezonul rece.  

Exista o cantitate mica de vitamina D in unele alimente, dar este dificil sa obtii doza suficienta numai din mancare. Alimentele care contin vitamina D sunt: pestele gras, cum ar fi heringul, somonul si macroul, ouale, unele produse din carne de porc, ficatul de miel, painea vitaminizata, iaurturi cu vitamine, ciuperci special prelucrate. 

Consuma regulat calciu

Calciul este un element important al osului – scheletul adaposteste 99% din rezervele de calciu ale organismului. Calciul din oasele noastre actioneaza si ca un rezervor pentru mentinerea nivelului din sange, care este necesar pentru sanatatea nervilor si a muschilor. Cantitatea de care ai nevoie se modifica in diferite etape ale vietii tale. In anii adolescentei, este nevoie de mai mult calciu, deoarece oasele cresc rapid. La o varsta mai inaintata, capacitatea organismului de absorbtie scade, acesta fiind unul dintre motivele pentru care seniorii au nevoie de cantitati mai mari. 

Organismul adult necesita 700 mg de calciu pe zi. Ar trebui sa poti obtine tot calciul de care ai nevoie mancand o dieta variata si echilibrata sau folosind suplimente. Sursele naturale de calciu se regasesc in urmatoarele alimente: lapte, branza si alte produse lactate, legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, varza si bamele, boabele de soia, tofu, bauturi pe baza de plante, cum ar fi bautura din soia cu adaos de calciu, nuci, paine si orice produs de panificatie care contine faina vitaminizata, peste mic care poate fi consumat cu tot cu oase, precum sardine. 

Pentru a te bucura de o viata activa cat mai mult timp, ar trebui sa-i oferi organismului elementele necesare, iar daca nu poti sa acoperi toate nevoile acestuia din hrana, cel mai bine este sa te orientezi catre suplimentele alimentare. Pana la urma, preventia este cel mai bun doctor. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole