Agilitatea este o caracteristica pe care trebuie sa o detina companiile care doresc sa se evidentieze intr-un mediu tot mai competitiv si mai dinamic, dar volatil si incert, cum este cel de business. Pe aceasta baza a fost dezvoltata si metodologia Agile, care favorizeaza schimbarea si care se aplica in mai multe tipuri de activitati.
In ce consta metodologia Agile?
Metodologia Agile pune accentul pe schimbarea metodelor de lucru dintr-o companie astfel incat produsele livrate de aceasta sa reprezinte rezolvarea la o problema sau nevoie pe care o au clientii sai.
Unul dintre cele mai populare cursuri care respecta aceasta metodologie este Scrum, un curs Agile prin intermediul caruia cursantii invata cum sa vina mai rapid si mai eficient in ajutorul clientilor lor, prin dezvoltarea de produse complexe. In plus, clientul are acces la intregul proces de dezvoltare a produsului astfel incat sa poata veni cu ajustari cand este nevoie, pentru a primi exact produsul de care are nevoie.
Cele mai citite articole
Desi au fost create initial pentru industria de dezvoltare software, principiile metodologiei Agile se potrivesc in foarte multe situatii si domenii de business, pentru managementul de proiect intr-o maniera moderna, in care se pune accent pe echipa si pe aportul pe care il poate aduce fiecare membru procesului de dezvoltare a unuii produs.
Cui se adreseaza cursurile Agile?
Principalele categorii de profesionisti carora li se adreseaza cursurile din metodologia Agile sunt dezvoltatorii de software, dar si managerilor de proiect sau liderilor software. Cu toate acestea orice persoana care isi doreste sa descopere si sa aplice metodele Agile poate lua parte la acestea, mai ales ca exista mai multe tipuri de cursuri care se desfasoasa pe baza metodei respective.
Pe langa cursul mentionat anterior – Scrum – mai sunt si alte cursuri, cum ar fi Kanban, DSDM, eXtreme Programming, Agile Unified Process sau Scaled Agile Framework. Prin intermediul lor, participantii pot obtine recomandari, pot afla care sunt instrumentele si pot intelege mai bine metoda Agile si cum functioneaza aceasta.
Prin urmare, implementarea acestei metodologii ajuta la o mai usoara adaptabilitate a companiilor la schimbare si echipele acestora sa fie mai autonome si mai motivate.