7 remedii naturale pentru ameliorarea astmului


395

Astmul este considerat o afecțiune cronică al cărei management corect este important pentru calitatea vieții și pentru prevenirea complicațiilor. Tratamentul medicamentos recomandat de către medic poate fi susținut și potențat de o serie de remedii naturiste care contribuie la sănătatea tractului respirator. 

  1. Suplimente alimentare naturiste

Există pe piață o serie de suplimente naturale, remedii care conțin exclusiv extracte din plante și care ajută la controlul eficient al simptomelor de astm. Un bun exemplu este Astha 15 disponibil în forme de administrare adecvate pentru copii mici, adolescenți și adulți, 100% natural și eficient în hiperreactivitate bronșică și în astm. 

Ce e important să știi e că suplimentele naturale și cele din plante au nevoie de un timp mai lung de acțiune, prin urmare, tratamentul se recomandă a fi urmat pe o perioadă mai lungă pentru efecte de durată. 

  1. Probiotice și prebiotice

Cercetările efectuate până în prezent sugerează existența unei corelații între simptomele de astm și sănătatea tubului digestiv. Concret, asta înseamnă că multe dintre simptomele de astm se pot agrava atunci când apare un dezechilibru la nivelul florei intestinale. În plus, probioticele sunt eficiente în reducerea inflamației. 

Surse naturale de probiotice sunt:

  • iaurtul și kefirul;
  • varza murată;
  • murăturile fermentate.

Probioticele pot fi administrate și sub formă de suplimente alimentare. 

  1. Ghimbirul 

Ghimbirul are puternice proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta în combaterea simptomelor în cazul astmului. Principala sa substanță activă este denumită 6-gingerol, eficient în reducerea inflamației pulmonare.

Un alt efect benefic al ghimbirului constă în relaxarea traheei și a bronhiilor, ceea ce duce la scăderea nevoii de ventilație în cazul persoanelor cu insuficiență respiratorie. Studiile continuă, dar, până atunci, poți profita de avantajele consumului de ghimbir în alimente și sub formă de ceai.

  1. Mierea

Cele mai citite articole

Mierea este cunoscută pentru efectele sale benefice în cazul răcelii și al gâtului iritat, ea fiind eficientă, de asemenea, în ameliorarea tusei. Un studiu efectuat în 2019 demonstrează, de asemenea, că mierea în combinație cu alte remedii naturale, de tipul curcuminei, ameliorează respirația și funcția pulmonară. 

  1. Uleiurile omega-3

Uleiurile omega-3, abundente în pește, și semințele de in au numeroase beneficii pentru sănătate, unul dintre ele constând în reducerea inflamației la nivelul căilor respiratorii. Astfel, simptomele de astm pot fi semnificativ ameliorate consecutiv unui aport adecvat de acizi grași Omega-3. 

În cazul pacienților aflați sub tratament cu doze mari de corticosteroizi, efectele benefice ale acizilor grași omega-3 nu mai sunt la fel de evidente, așadar, discută cu medicul pentru a stabili dacă aceasta este o opțiune adecvată în cazul tău. 

  1. Cofeina

Cofeina are efect bronhodilatator, ceea ce înseamnă că acționează prin deschiderea căilor respiratorii. În plus, cofeina reduce oboseala musculară la nivelul mușchilor respiratori.

Un studiu din 2022 demonstrează că un consum regulat și moderat de cafea, zilnic, reduce riscul de apariție a astmului la adulți. Nu s-au stabilit corelații între astm și consumul de băuturi răcoritoare cu cofeină, rezultatele fiind valabile exclusiv pentru cafea. 

  1. Usturoiul 

Usturoiul are numeroase efecte pozitive asupra stării de sănătate, proprietățile sale antiinflamatoare fiind doar unul dintre ele. Astmul este o afecțiune predominant inflamatoare, prin urmare, usturoiul ar putea contribui la ameliorarea simptomelor. 

Un studiu efectuat în 2019 demonstrează că extractul de usturoi reduce în mod semnificativ numărul de leucocite și, consecutiv, inflamația bronșică. 

Astmul este o problemă de sănătate potențial severă care poate determina complicații grave în absența unui tratament adecvat. Deși tratamentul astmului se realizează exclusiv sub supraveghere medicală, există o serie de remedii naturale care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la rărirea crizelor. E de dorit ca, întotdeauna, să discuți cu medicul înainte de a modifica schema de tratament sau de a introduce suplimente alimentare, deoarece acestea pot interacționa cu medicamentele pe care le iei deja. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole