Odată construită casa visurilor, o alegere importantă este soluția de încălzire cea mai potrivită pentru această. Printre cele mai la îndemână și recomandate soluții este și centrală termică pe gaz.
O centrală termică este acel echipament care are funcția de a furniza apă caldă și căldură în mai multe puncte de consum, însă dintr-o singură și unică sursă. Există o gama destul de mare de astfel de echipamente, clasificate, în general, în funcție de combustibilul folosit. Acestea sunt centrală termică cu funcționare pe gaz sau GPL, electrice sau cu funcționare pe combustibil solid (peleți, lemne, cărbune).
Însă alegerea centralei termice potrivite trebuie făcută în funcție de combustibilul cel mai convenabil pentru casă și proprietar, prețul pe care acesta este dispus să îl plătească, precum și în funcție de necesitățile locuinței.
DE CE SĂ SE OPTEZE PENTRU O CENTRALĂ TERMICĂ PE GAZ?
Gama centralelor termice pe gaz este una dintre cele mai variate de pe piață, astfel proprietarul locuinței va găsi, cu siguranță, modelul adaptat nevoilor sale. În plus, acestea sunt adaptate tuturor tipurilor de instalații de încălzire și beneficiază de o tehnologie de ultimă generație, care are că scop creșterea randamentului acestora.
Cele mai citite articole
În ceea ce privește aspectul exterior, o centrala termică pe gaz are dimensiuni compacte și design modern, fiind totodată și silențioasă, astfel că nu necesită amplasarea în încăperi special amenajate.
Alegerea acestui tip de centrală termică este făcut, în general, în funcție de stilul de viață, primul aspect de care ar trebui să se țină cont fiind suprafață totală care urmează a fi încălzită, această influențând eficientă echipamentului. De asemenea, și numărul consumatorilor este la fel de important, acesta fiind un criteriu de bază în alegerea centralei potrivite și în funcție de care se alege puterea acesteia.
AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE CENTRALEI TERMICE PE GAZ
Centralele termice pe gaz sunt împărțite, în funcție de tehnologia folosită, în centrale termice în condensare și centrale termice clasice, însă cea din urmă categorie nu mai este acceptată la nivel European din cauza nivelului ridicat de noxe pe care îl emite în atmosfera.
Astfel că avantajele centralei termice în condensare sunt eficientă – nivelul de eficientă energetică al acestora este de aproximativ 110% față de cele clasice – consumul redus de gaz (cu aproximativ 30% mai mic decât al centralei termice clasice) care o transformă într-un echipament eco-friendly, precum și durata mare de viață – durata de viață minimă garantată este de 10 ani, dar cu o mentenanță anuală corespunzătoare, această poate crește considerabil.
Printre dezavantajele centralei termice pe gaz se regăsesc costul inițial al instalației (dacă această nu există deja, costul este foarte mare), prețul unei astfel de centrale este mai mare decât al uneia clasice, însă acesta poate fi amortizat ușor într-un interval de maxim 3-4 ani. Un alt dezavantaj este reprezentat de condensul rezultat în urma condensarii vaporilor din gazele de ardere, care este destul de mare și necesită scurgere, iar condensul este ușor acid.