Cascada Victoria – una dintre cele șapte minuni ale lumii


407

Cascada Victoria, situată în sudul Africii, reprezintă una dintre cele mai impresionante minuni ale naturii de pe continentul african. Această cascada spectaculoasă se află pe râul Zambezi, la granița dintre Zambia și Zimbabwe, și este cunoscută local sub numele de „Mosi-oa-Tunya,” care înseamnă „Fumul care tună” în limba Lozi. Cascada Victoria este una dintre cele mai mari cascade din lume, cu o lățime impresionantă de peste 1,7 kilometri și o cădere de apă de aproximativ 108 metri într-o prăpastie adâncă. Cu un aspect grandios și un sunet înfiorător, această capodoperă naturală atrage turiști din întreaga lume, oferindu-le o experiență memorabilă în mijlocul peisajului sălbatic și luxuriant al Africii.

Cascada Victoria – caracteristici geografice

Cascada Victoria este amplasată în sudul Africii, în apropiere de orașele Livingstone din Zambia și Victoria Falls din Zimbabwe. Această minune naturală are mai multe caracteristici geografice notabile:

 • Dimensiuni Impresionante: Cascada Victoria se remarcă prin dimensiunile sale impresionante. Cu o lățime de aproximativ 1,7 kilometri și o cădere verticală de apă de aproximativ 108 metri în prăpastia de sub ea, aceasta este una dintre cele mai mari cascade din lume.
 • Râul Zambezi: Cascada Victoria este formată de râul Zambezi, un fluviu important din sudul Africii care traversează mai multe țări, inclusiv Zambia, Zimbabwe, Angola și Namibia. Ea se află la punctul în care Zambezi se prăbușește într-o prăpastie, creând un spectacol impresionant de apă și forță naturală.
 • Gaura Diavolului: Una dintre cele mai celebre caracteristici ale cascadei este „Gaura Diavolului” (Devil’s Pool), o piscină naturală situată chiar pe marginea căderii de apă, în partea zimbabwiană a cascadei. Acest loc oferă o experiență unică turiștilor curajoși care pot să se relaxeze în piscină, aproape de marginea abisului.
 • Zona de Conservare: Cascada Victoria și zona înconjurătoare fac parte din Parcul Național Mosi-oa-Tunya din Zambia și Parcul Național Victoria Falls din Zimbabwe. Aceste parcuri au fost create pentru a proteja biodiversitatea și ecosistemul unic al regiunii, care include o varietate de specii de plante și animale.
 • Apele Victoria Falls: Apa care se prăbușește de la Cascada Victoria creează un nor persistent de ceață și pulverizare, care este vizibil de la distanță și poate fi observat de-a lungul mai multor kilometri. Acest fenomen a dat naștere numelui local „Mosi-oa-Tunya” sau „Fumul care tună.”

De ce este considerată Cascada Victoria una dintre minunile lumii?

Cascada Victoria este considerată una dintre minunile lumii datorită unei combinații unice de caracteristici geografice și estetice care o fac să se evidențieze în mod remarcabil în peisajul mondial. Iată câteva motive pentru care este considerată o minune a lumii:

 • Dimensiuni Impresionante: Cu o lățime de peste 1,7 kilometri și o cădere de apă de aproximativ 108 metri, Cascada Victoria este una dintre cele mai mari cascade din lume în ceea ce privește ambele dimensiuni – lățime și înălțime. Această magnitudine o plasează într-o categorie specială a minunilor naturale.
 • Forța și Sunetul Înspăimântător: Când apa râului Zambezi se prăbușește peste marginea prăpastiei pentru a forma Cascada Victoria, se creează un sunet înspăimântător și o forță impresionantă care pot fi resimțite în întreaga zonă. Această spectaculoasă manifestare a energiei naturale contribuie la aura sa de minune.
 • Aspectul Dramatic: Cascada Victoria este înconjurată de o prăpastie adâncă și de o vegetație densă, oferind un cadru dramatic și spectaculos. Vizitatorii pot admira acest spectacol natural într-o atmosferă în care pot simți impactul copleșitor al naturii.
 • Nor de Ceață Persistent: Apa care se prăbușește de la Cascada Victoria creează un nor persistent de ceață și pulverizare, care poate fi vizibil de la o distanță considerabilă. Acest fenomen a dat naștere numelui local „Mosi-oa-Tunya” sau „Fumul care tună,” adăugând o notă suplimentară de mistic și măreție.
 • Istorie și Cultură: Cascada Victoria a fost un loc sacru pentru triburile locale și a fost descoperită pentru lumea occidentală de către exploratorul britanic David Livingstone în 1855. Această istorie bogată și legătura cu culturile locale adaugă un element cultural și istoric la statutul său de minune a lumii.

Ce poți să faci la cascada Victoria în funcție de anotimp?

Ce poți să faci la cascada Victoria în funcție de anotimp?

Sursa foto

Primăvară și Vară (sezonul uscat):

 • Observarea căderii de apă impresionante: În timpul sezonului uscat, de la aprilie până în octombrie, cantitatea de apă care curge peste cascadă este mai mică, permițându-vă să vedeți mai bine detaliile și formele rocilor subiacente. Este un moment ideal pentru a admira frumusețea arhitecturală a cascadei.
 • Activități de aventură: În această perioadă, nivelul apei scăzut permite desfășurarea activităților de aventură precum rafting pe râul Zambezi sau explorarea Găurii Diavolului.
 • Drumeții și explorare: Vremea excelentă din timpul sezonului uscat face posibilă explorarea traseelor de drumeție și a parcurilor naționale din zonă, unde puteți vedea o varietate de specii de animale sălbatice.

Toamnă și Iarnă (sezonul ploios):

 • Cascada în toată ei splendoare: În timpul sezonului ploios, care se desfășoară între noiembrie și martie, Cantitatea de apă care se prăbușește peste cascadă este impresionantă, oferind un spectacol acvatic cu un nor dens de ceață și pulverizare. Este momentul perfect pentru a observa „Fumul care tună” în toată splendoarea sa.
 • Croaziere pe râul Zambezi: Pe măsură ce nivelul apei crește, croazierele pe râul Zambezi devin mai populare și vă pot oferi perspective uimitoare asupra cascadei și a faunei locale.
 • Experiențe noi și aventură: Sezonul ploios este ideal pentru activități precum plimbări cu caiacul sau safari-uri, deoarece vegetația este luxuriantă și animalele sunt mai active în căutarea hranei.

Indiferent de anotimp, Cascada Victoria oferă o gamă variată de experiențe unice, astfel încât să puteți să vă bucurați de ea în funcție de preferințele și interesele dvs. personale. Este întotdeauna recomandabil să verificați condițiile actuale și să planificați în avans pentru a vă asigura că veți avea o experiență memorabilă la această minune a lumii.

Alte obiective turistice din apropiere de Cascada Victoria

Cele mai citite articole

În apropierea Cascadei Victoria, există o serie de alte obiective turistice și activități pe care le puteți explora. Iată câteva dintre ele:

 • Gaura Diavolului (Devil’s Pool): Această piscină naturală situată chiar la marginea cascadei, pe partea zimbabwiană, oferă o experiență extrem de aventuroasă. Vizitatorii pot să înoate sau să se relaxeze în piscină și să privească în prăpastia înspăimântătoare de sub ei. Este o experiență de neuitat, dar este disponibilă doar în sezonul uscat.
 • Safari-uri în parcurile naționale: Timpul petrecut în Parcul Național Mosi-oa-Tunya din Zambia sau Parcul Național Victoria Falls din Zimbabwe vă permite să experimentați safari-uri uimitoare. Aici puteți vedea elefanți, lei, rinoceri, bivoli și multe alte specii de animale sălbatice.
 • Croaziere pe râul Zambezi: O plimbare pe râul Zambezi vă oferă oportunitatea de a admira frumoasele peisaje și de a observa fauna acvatică, precum hipopotami și crocodili. Există opțiuni pentru croaziere de zi sau de apus.
 • Bungee jumping de pe Podul Victoria Falls: Pentru cei cu sufletul aventurier, podul Victoria Falls oferă o platformă de bungee jumping care vă permite să săriți de la înălțimea de 111 metri peste râul Zambezi. Este una dintre cele mai înalte sărituri de bungee jumping din lume.
 • Plimbări cu elefanți: Puteți avea o experiență memorabilă interacționând cu elefanții și luând parte la plimbări cu elefanți ghidați, care sunt disponibile în zona din apropierea cascadei.
 • Trasee de drumeție și observare a păsărilor: Există numeroase trasee de drumeție în jurul Cascadei Victoria, care vă permit să explorați peisajele naturale și să observați o varietate de specii de păsări exotice.
 • Cultură și istorie: Puteți vizita și orașele Livingstone din Zambia și Victoria Falls din Zimbabwe pentru a explora cultura locală, magazinele de artizanat și muzeele care oferă o perspectivă asupra istoriei și tradițiilor regiunii.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile de activități și obiective turistice din apropierea Cascadei Victoria. Regiunea oferă o varietate de experiențe, de la aventuri extreme până la explorarea naturii și culturii locale, astfel încât să puteți personaliza vizita în funcție de preferințele dvs.

Ce preparate să încerci atunci când vizitezi Cascada Victoria?

Ce preparate să încerci atunci când vizitezi Cascada Victoria?

Sursa foto

Când vizitați Cascada Victoria și zona din jur, aveți oportunitatea de a degusta preparate culinare delicioase și să vă bucurați de bucătăria locală. Aici sunt câteva preparate și mâncăruri pe care ar trebui să le încercați:

 • Braai (gratar sud-african): Sud-africanii sunt cunoscuți pentru abilitățile lor la grătar, iar un gratar Braai este o experiență culinară autentică. Carnea de calitate, precum steak-uri sau mici (cârnați) sunt gătite la foc deschis și sunt adesea însoțite de salate proaspete și diverse garnituri.
 • Potjiekos: Aceasta este o mâncare tradițională sud-africană, o tocăniță gătită într-un vas special numit „potjie.” Aceasta conține carne, legume și mirodenii și este adesea preparată la foc deschis pentru un gust autentic.
 • Nyama Choma: Un preparat tipic din Kenya și din regiunea Africană de Est, Nyama Choma înseamnă „carne prăjită” în swahili. Carnea de vită, capră sau miel este prăjită sau grătară și este servită cu mirodenii și sosuri picante.
 • Sadza: Aceasta este o mâncare de bază în multe părți ale Africii, inclusiv Zimbabwe și Zambia. Este o mămăligă sau un terci făcut din făină de porumb sau făină de muștar africană și este adesea servită ca garnitură cu carne sau sosuri.
 • Mopane Worms: Dacă sunteți aventuros din punct de vedere culinar, puteți încerca Mopane Worms, care sunt viermi mari de molie care sunt prăjiți sau gătiți și sunt considerați o gustare delicioasă în anumite părți ale Africii.
 • Fructe tropicale: Regiunea din jurul Cascadei Victoria produce o varietate de fructe tropicale delicioase, precum mango, ananas și papaya. Acestea pot fi servite ca gustări proaspete sau în salate de fructe.
 • Băuturi locale: Nu uitați să încercați băuturile locale, cum ar fi berea africană sau diverse cocktail-uri tropicale cu fructe proaspete și băuturi spirtoase locale.
 • Biltong: Aceasta este o carne uscată asemănătoare cu jerky, dar cu un gust distinct sud-african. Este disponibilă într-o varietate de arome și poate fi o gustare excelentă pentru călătorii.

Precauții pentru a vizita în siguranță Cascada Victoria

Vizitarea Cascadei Victoria poate fi o experiență minunată, dar este important să luați în considerare câteva precauții pentru a vă asigura că aveți o călătorie sigură și plăcută:

 • Asigurați-vă că vă verificați starea de sănătate: Consultați un medic înainte de a călători pentru a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate și pentru a primi informații cu privire la vaccinurile sau medicamentele necesare în funcție de destinație.
 • Asigurați-vă că aveți asigurare de călătorie: Este întotdeauna recomandabil să aveți o asigurare de călătorie care să acopere eventualele situații de urgență, inclusiv asistență medicală și repatriere în caz de necesitate.
 • Vaccinuri și măsuri preventive: Verificați cerințele de vaccinare pentru țara pe care o vizitați și respectați măsurile preventive recomandate pentru a evita bolile, cum ar fi malaria. Luați în considerare folosirea repelentului pentru insecte și purtarea îmbrăcămintei adecvate.
 • Hidratare și protecție solară: Regiunea poate fi foarte caldă și ar trebui să vă asigurați că vă hidratați adecvat și să utilizați protecție solară pentru a vă feri de arsuri solare.
 • Siguranța alimentară: Evitați consumul de alimente și băuturi de la vânzătorii ambulanți și asigurați-vă că alimentele sunt gătite corespunzător în restaurantele pe care le vizitați.
 • Apa potabilă: Nu beți apă din surse necunoscute sau din râul Zambezi. Utilizați apă îmbuteliată sau tratați apa înainte de a o consuma.
 • Respectați mediul: Fiți responsabili din punct de vedere ecologic și respectați mediul înconjurător. Nu lăsați gunoaie și evitați activitățile care ar putea afecta negativ natura sau fauna locală.
 • Respectați cultura locală: Familiarizați-vă cu cultura și obiceiurile locale și respectați tradițiile și regulile locale. Este important să fiți conștienți de sensibilitățile culturale și să vă purtați cu respect față de localnici.
 • Siguranța personală: Mențineți-vă bunurile de valoare în siguranță și fiți vigilenți față de furturi sau infracțiuni minore, mai ales în zonele turistice aglomerate.
 • Informații actuale: Verificați informațiile actuale despre siguranța și condițiile de călătorie în regiunea Cascadei Victoria înainte de plecare, pentru a vă asigura că sunteți conștienți de orice probleme sau restricții care ar putea afecta călătoria dvs.

Legende și povești despre cascada Victoria

Legende și povești despre cascada Victoria

Sursa foto

 • Legenda lui Mosi-oa-Tunya: Numele local pentru Cascada Victoria, „Mosi-oa-Tunya,” în limba Lozi, se traduce ca „Fumul care tună.” Conform legendei, acest nume provine de la zgomotul puternic al cascadei și de la ceața persistentă care se ridică deasupra acesteia. Se spune că triburile locale credeau că această ceață era fumul produs de către un zeu local, care stătea la bază cascadei. Legenda sugerează că zeul a creat cascada pentru a-i proteja tribul de invadatori, făcându-i invizibili în ceața densă.
 • Legenda lui Nyami Nyami: Nyami Nyami este o creatură mitologică din folclorul Tonga, care trăiește în râul Zambezi și care este considerată protectorul cascadei. Nyami Nyami este adesea descris ca un monstru de apă cu un corp lung și subțire și o capătă de pește. Legenda spune că el și soția sa trăiesc sub apă și că separarea lor, care ar putea să apară în cazul în care cineva construiește un baraj în apropierea cascadei, ar aduce necazuri triburilor locale.
 • Explorarea lui David Livingstone: Legendarul explorator britanic David Livingstone a fost primul european care a văzut Cascada Victoria în 1855 și a scris despre impresia sa cu privire la minunea naturală. A contribuit la popularizarea cascadei în lumea occidentală și a adus-o în atenția lumii. Povestirile și jurnalele sale de călătorie au inspirat numeroși alți exploratori să viziteze această regiune.
 • Legende tribale locale: Triburile locale, precum Tonga, Lozi și Leya, au propriile lor povești și mituri legate de Cascada Victoria, care au fost transmise oral de-a lungul generațiilor. Aceste povești sunt adesea legate de relația dintre om și natură, precum și de importanța cascadei în viața lor cotidiană.

Cascada Victoria, cunoscută și sub numele de „Mosi-oa-Tunya” sau „Fumul care tună,” este o minune a naturii care a captivat inimile și imaginația oamenilor de-a lungul generațiilor. Cu dimensiuni impresionante, forță naturală copleșitoare și o istorie bogată în legende și explorare, această cascada magnifică situată la granița dintre Zambia și Zimbabwe oferă o experiență de neuitat pentru toți cei care o vizitează. 

Cu sunetul înspăimântător al apelor care se prăbușesc și cu norul dens de ceață și pulverizare, Cascada Victoria rămâne una dintre cele mai remarcabile și impresionante atracții naturale din lume. Ea nu doar ilustrează splendoarea naturii, dar și sărbătorește moștenirea culturală a triburilor locale și amintește de exploratorii curajoși care au adus-o în atenția lumii. Cascada Victoria este cu adevărat un loc special, un loc în care natura și cultura se întâlnesc pentru a crea o experiență unică și memorabilă pentru toți cei care o descoperă.

Cele mai citite articole