Top 7 echipamente de protecție recomandate de antrenori pentru sporturile de contact


434

Sporturile de contact precum boxul, MMA-ul sau kickboxul sunt populare datorită beneficiilor variate: deprinderea unor tehnici de apărare posibil esențiale în anumite situații de zi cu zi, îmbunătățirea rezistenței la efort, disciplinarea sportivului etc. Cu toate acestea, practicarea acestor sporturi implică și un risc ridicat de accidentare.De aceea, utilizarea echipamentelor de protecție este esențială. Soluțiile de echipament adecvate reduc semnificativ riscul de leziuni și contribuie la o experiență de antrenament confortabilă. Vezi care sunt cele mai importante echipamente de protecție recomandate de antrenori pentru prevenirea accidentărilor în sală sau în ring.

1. Mănușile de box / MMA

Mănușile se numără printre cele mai importante echipamente din geanta unui practicant al sporturilor sporturile de contact clasice. Acestea oferă protecție atât pentru pugilist, cât și pentru adversar, reducând riscul de producere a unor leziuni la nivelul mâinilor sau al feței.

Există mănuși pentru sparring, antrenamente la sac și competiții. Fiecare astfel de echipament are funcții ideale pentru atingerea unui obiectiv specific, oferind un nivel diferit de protecție. Mănușile din piele naturală sunt mai durabile, iar alegerea unei mărimi corecte (oz) este extrem de importantă pentru niveluri optime de confort și siguranță.

2. Tibierele

Tibierele sunt esențiale pentru protejarea oaselor picioarelor, în cadrul acelor antrenamente pentru sporturi de contact ce implică și lovituri ale membrelor inferioare (ex – kickbox sau muay thai). Acestea au o formă specială și sunt prevăzute cu elementele de prindere sigure, ajutând astfel la prevenirea contuziilor și fracturilor de tibie. 

De asemenea, în timpul sesiunilor de pregătire, protejează adversarul de lovituri foarte puternice. Tibierele din piele sau piele ecologică sunt mai rezistente, iar spuma lor densă absoarbe eficient forța impactului. Antrenorii recomandă ca acestea să fie bine fixate pentru a preveni alunecarea în timpul antrenamentelor.

3. Proteza dentară

Purtarea unei proteze dentare este importantă pentru a se evita traumatismele dentare sau cele produse la nivelul maxilarului. Loviturile de braț sau de picior către capul adversarului pot cauza pierderea dinților, leziuni deschise la nivelul gingiilor sau fracturi de maxilar ce-l împiedica pe sportiv să continue rutina de antrenamente. 

Protezele realizate din gel se adaptează perfect pe forma și dimensiunile boltei dentare, oferind protecție sporită și un confort ridicat. Este indicat să igienizezi cât mai bine acest echipament de protecție după fiecare antrenament și îl păstrezi într-o cutie specială pentru depozitarea protezelor dentare, până la următoarea utilizare.

4. Casca de protecție

Casca este obligatorie în multe sporturi de contact, în cadrul sesiunilor de de sparring. Mai mult decât atât, o cască de box poate fi purtată de pugiliști chiar și în ring, în cazul unor competiții desfășurate la nivel de amatori. Acest tip de echipament protejează capul de lovituri puternice și reduce riscul de comoții cerebrale. 

Există căști integrale, cu un design ce acoperă întreaga față, dar și modele cu o deschidere mai mare, special concepute pentru competiții. Dacă vrei să achiziționezi un astfel de produs, asigură-te că modelul pe care îl alegi are un strat de spumă ce poate absorbi bine șocurile, se fixează confortabil și oferă o vizibilitate optimă.

5. Cotierele și genunchierele

Aceste elemente ale echipamentului de protecție sunt folosite pentru a proteja articulațiile vulnerabile. În cazul sporturilor de contact, cotierele și genunchierele reduc riscul de luxații, entorse sau fracturi. Ele sunt utilizate mai ales în cadrul sesiunilor de antrenament de intensitate ridicată.

6. Protecția inghinală

Aceasta este esențială pentru a preveni leziunile posibil produse la nivelul zonei inghinale, protejând organele genitale de impactul unor lovituri puternice care nu și-au atins ținta. Astfel de lovituri se produc accidental, de aceea, există un risc mai mic de leziune, spre deosebire de alte tipuri de lovitură.

Cu toate acestea, purtarea unei protecții inghinale este recomandată de antrenori. Modelele de calitate sunt fabricate din plastic dur, dar au o căptușeală interioară confortabilă. Asigură-te că echipamentul este bine fixat pe această zonă a corpului, pentru a rămâne pe aceeași poziție în timpul mișcărilor efectuate.

7. Bandajele pentru mâini

Bandajele sunt adesea trecute cu vederea, dar oferă suport suplimentar pentru articulațiile mâinii. Mai mult decât atât, contribuie alături de mănușile pentru box și MMA la reducerea riscului de entorsă, luxație sau fractură, stabilizând oasele mici ale mâinii. Alege bandaje elastice și lungimea lor potrivită pentru stilul tău de antrenament.

Vezi cele mai noi echipamente de protecție incluse în oferta Knockout Store și comandă online întregul set de soluții pentru construirea unui echipament complet. Cu ajutorul acestora, te vei antrena în condiții de siguranță deplină și te vei putea concentra mult mai bine asupra deprinderii unor tehnici specifice de apărare și atac!