Textilele în designul interior: top 3 lucruri importante


406

Din când în când, cu toții simțim nevoia de a face câte o schimbare. Nu discutăm despre cumpărarea unei locuințe mai mari sau despre o renovare, ci doar de a aduce un suflu nou casei noastre. Pentru a realiza acest lucru nu este neapărat nevoie să renovezi. Există câteva mici detalii ce pot face o diferență majoră. 

Fie că designul casei tale nu te mai reprezintă, fie că este prea monoton și simți nevoia de a aduce o pată de culoare, poți face asta cu ajutorul textilelor. Culorile și textura materialelor alese sunt elemente importante pentru designul interior. Spre deosebire de vopsirea pereților sau a ușilor, un tablou nou, un covor sau câteva fețe de pernă sunt lucruri pe care le poți schimba cu ușurință. Textilele oferă mult mai mult decât un accent de culoare într-o încăpere. Țesăturile adaugă căldură, textură și, atunci când sunt alese cu grijă, pot chiar seta tonul camerei. Iată câteva idei despre cum să te folosești de materialele textile pentru a aduce un look nou casei:

  1. Ce sunt articole textile pentru interior

Specialiştii în domeniul designului de interior consideră textilele elemente cheie pentru a întregi amenajarea unui spațiu. Acestea pot fi utilizate în moduri variante, în orice încăpere. În gama articolelor textile pentru interior regăseşti pernele decorative, covoare, pături, cuverturi, perdele, draperii şi chiar tapet. Textura lor diferă în funcție de compoziție, de la fibre sintetice, la bumbac sau in, până la catifea ori chiar mătase. Pentru o cameră unde doreşti să ai un aer relaxat, poţi folosi feţe de pernă din bumbac în culori pastelate. Dacă preferi un look elegant, combină elemente textile din mătase şi catifea, iar rezultatul va fi peste nivelul așteptărilor. 

  1. Care este rolul textilelor

Cele mai citite articole

Piesele decorative din materiale textile contribuie semnificativ la stabilirea atmosferei unui spaţiu. Pe lângă textură, culoarea acestora trebuie să fie aleasă în concordanţă cu restul încăperii, dar şi cu starea de spirit. Odată ce te-ai gândit deja la o paletă de culori pentru întreaga cameră, poți alege textilele combinând două nuanțe, de obicei una secundară și una de accent. Așa cum tonurile deschise oferă unui dormitor o stare de relaxare, amestecul de tonuri colorate în sufragerie însuflețește zona şi, implicit, îţi oferă o stare de bine. O draperie viu colorată va aduce un strop de lumină în casa ta, chiar şi în cele mai întunecoase zile. În plus, anumite culori pot crea impresia unui spaţiu larg, chiar şi în încăperile cu dimensiuni reduse. 

  1. Textilele: doar accesorii sau elemente esențiale

Alegerea pieselor textile pentru amenajarea camerei este un pas la fel de important precum alegerea culorii pereţilor sau a modelului de uşă. Articolele din materiale textile au puterea de a schimba total tematica unei încăperi şi de a stabili tonul general. Dincolo de culoarea favorită, atunci când alegi draperiile, covoarele sau pernele decorative ia în considerare și luminozitatea camerei. Dacă ai în cameră finisaje precum lemn sau piatră, alege țesături delicate pentru a sparge monotonia şi, mai ales, pentru a însufleţi atmosfera. Nu uita că şi tapetul este, de asemenea, un tip de material textil care poate fi de mare ajutor atunci când redecorezi. Alege culoarea şi modelul în funcţie de restul elementelor din cameră, pentru a crea armonie.  

De multe ori, oamenii văd textilele ca pe un ultim pas în procesul de amenajare al unei încăperi. Specialiştii în design interior au descoperit însă, de mult, că rolul textilelor în amenajarea unei case este esenţial şi nu doar un detaliu final. Cu ajutorul lor poţi crea impresia de spaţiu suplimentar şi să stabileşti vibe-ul încăperii, lucruri esenţiale în orice proces de amenajare interioară. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole