4 tipuri de centrale termice pe combustibil solid


398

Când spunem centrale termice pe combustibil solid, cel mai adesea ne referim la sistemele de încălzire pe bază de lemne. Cu toate acestea, există mai multe tipuri pe piață, chiar dacă nu sunt la fel de populare. Iar dacă vrei să alegi cel mai bun sistem pentru locuința ta, merită să aruncăm o privire și la aceste alternative.

Centrale termice cu combustibil solid – de cate tipuri sunt?

1. Centrala pe lemne

După cum spuneam mai devreme, acest tip este cel mai popular dintre sistemele care funcționează cu combustibil solid, în special în zonele unde nu există racordări la gaz sau sunt foarte scumpe (de exemplu, la munte). Există foarte multe magazine și site-uri unde poți găsi o varietate de modele, însă cele mai bune centrale termice pe lemne de aici nu sunt neapărat și cele mai scumpe, așa că atenție.  

2. Centrala pe cărbune

Până de curând foarte folosită, centrala pe cărbune este un alt tip de sistem de încălzire necesar în zonele reci fără alte opțiuni. Este ideal dacă ai în zonă resurse de cărbune, pentru că astfel poți reduce semnificativ costurile de transport pentru combustibilul solid. Cu toate acestea, deși este eficientă, în anumite țări sau zone poți avea probleme cu ea sau poate fi chiar interzisă, din cauza poluării pe care o emite atunci când funcționează.

3. Centrala pe peleți

Cele mai citite articole

O alternativă mai ecologică, dar și mai ieftină, este centrala pe peleți. Dar ce sunt, de fapt, peleții? Sunt materiale naturale (lemn, rumeguș, alte resturi de lemn) care au fost tocate, iar apoi presate. Sunt destul de mici, având aproximativ 30 mm lungime. Avantajul lor este că ajung să fie și de două ori mai dense din punct de vedere energetic decât lemnul verde. Mai mult, sunt o resursă regenerabilă, având în vedere că adesea se folosesc resturile rămase de la prelucrarea altor produse din lemn. Cei care țin foarte mult la protejarea planetei militează pentru folosirea acestui tip de centrală, iar un alt avantaj ar fi și faptul că vine la pachet cu costuri foarte mici.

4. Centrala pe brichete de lemn

Brichetele de lemn, sau mai bine zis, brichetele din rumeguș, sunt din ce în ce mai căutate pentru casele care nu au acces la rețeaua de gaz, împreună cu peleții. Mecanismul de producere este același ca și la peleți: resturile de rumeguș sunt presate la temperaturi foarte mari. Un mare avantaj este dat de faptul că nu se folosesc alte substanțe chimice la producerea lor, așadar este un combustibil solid cât se poate de natural. Puterea de încălzire ajunge până la de 2-3 ori mai mare decât cea oferită de lemnele uscate, așa că le putem asemăna cărbunelui. De asemenea, sunt și destul de ieftine, ceea ce le face din ce în ce mai populare.

În final, este important să iei în calcul nevoile propriei gospodării și să ții cont de acestea atunci când alegi ce tip de centrală vei instala. Fie că alegi clasicele lemne, cărbunii, peleții sau brichetele de lemn, ia în calcul costurile lor, puterea de încălzire, costurile de transport, dar și necesitățile proprii: ce suprafață trebuie încălzită, cât de mult timp, de câte ori pe an etc. Succes!

sursa foto: rawpixel.com

Cele mai citite articole