Ce este tuberculoza?


369

Definitia si cauzele tuberculozei

Tuberculoza (TB) este o boala infectioasa cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Aceasta bacteria afecteaza cel mai adesea plamanii, dar poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi rinichii, coloana vertebrala si creierul. Desi in trecut era considerata o boala aproape invariabil letala, dezvoltarea de tratamente eficiente a permis controlul acesteia in multe parti ale lumii. Cu toate acestea, TB ramane o problema majora de sanatate publica in multe tari in curs de dezvoltare si a fost reinviata ca o amenintare serioasa in unele zone din cauza rezistentei crescute la antibiotice.

Modul de transmitere al tuberculozei

Tuberculoza se transmite de la o persoana la alta prin aer. Cand o persoana cu TB pulmonara activa tuseste, stranuta, vorbeste sau chiar respira, particule mici care contin bacterii TB pot fi expulzate in aer. Alte persoane pot inhala aceste bacterii si a deveni infectate. Totusi, nu este usor sa te infectezi cu TB. De obicei, este necesar un contact indelungat cu o persoana bolnava pentru a te putea infecta. De exemplu, membrii familiei care locuiesc in aceeasi casa cu o persoana infectata sunt cei mai expusi la riscul de a contracta boala.

Simptomele tuberculozei

Cele mai citite articole

Simptomele tuberculozei variaza in functie de zona corpului unde TB este activa. In cazurile de TB pulmonara, simptomele comune includ tuse persistenta care dureaza trei saptamani sau mai mult, durere in piept si tuse cu sputa care poate include sange. Alte simptome generale pot include slabiciune sau oboseala, pierdere in greutate, lipsa apetitului, frisoane, febra si transpiratii nocturne. Simptomele TB extrapulmonare depind de organele afectate, dar pot include, de exemplu, umflaturi sau durere atunci cand este vorba de TB osoasa sau articulara.

Diagnosticarea si tratamentul tuberculozei

Diagnosticarea TB se face prin diverse metode, incluzand testul cutanat tuberculinic, teste sanguine, radiografii toracice si examinarea microscopica a sputei pentru prezenta bacteriilor TB. Odata diagnosticata, tratamentul TB necesita de obicei o combinatie de antibiotice administrate pentru o perioada de cel putin sase luni. Cele mai comune medicamente folosite sunt isoniazida, rifampicina, etambutol si pirazinamida. Adherence la tratament este cruciala pentru vindecare si pentru a preveni dezvoltarea de forme rezistente la medicamente.

Preventia si controlul tuberculozei

Preventia TB implica mai multe strategii cheie. Vaccinarea cu BCG este una dintre ele, fiind cel mai des utilizata la copii in tarile unde TB este frecventa. Aceasta poate preveni formele severe de TB la copii, dar eficacitatea sa la adulti este limitata si variabila. Detectarea si tratamentul cazurilor active sunt, de asemenea, esentiale pentru controlul raspandirii bolii. Screening-ul grupurilor cu risc inalt si tratamentul preventiv pentru persoanele infectate, dar care nu au dezvoltat boala activa, sunt alte componente importante ale strategiilor de prevenire a TB.

Cele mai citite articole