Ce este prosecco?


366

Ce este prosecco?

Prosecco este un vin spumant italian cunoscut in intreaga lume pentru gustul sau racoritor si efervescent. Este produs predominant in regiunea Veneto din nord-estul Italiei, mai ales in zonele din jurul oraselor Conegliano si Valdobbiadene, situate la poalele Alpilor. Prosecco este obtinut in principal din struguri de soiul Glera, dar pot fi folositi si alti struguri in proportii mai mici pentru a adauga complexitate si diferite nuante de aroma. Denumirea de "Prosecco" este protejata prin lege, ceea ce inseamna ca numai vinurile spumante produse in aceasta zona specifica si conform metodelor traditional stabilite pot purta aceasta eticheta.

Istoria prosecco-ului

Originile prosecco-ului se intorc in timp pana in perioada romana, dar numele "Prosecco" este mentionat pentru prima data in secolul al XVIII-lea. Initial, Prosecco era un vin linistit, nu unul spumant, si era produs din struguri crescuti pe dealurile din jurul orasului Prosecco, care acum face parte din orasul Trieste. Transformarea sa in vin spumant s-a produs treptat, pe masura ce metodele de vinificatie au evoluat. In 1868, a fost inventata metoda Charmat, care a revolutionat productia de prosecco, permitand producerea in masa a vinului spumant la un pret accesibil pentru consumatori. Aceasta metoda este folosita si astazi pentru majoritatea prosecco-urilor.

Procesul de productie

Cele mai citite articole

Productia prosecco-ului incepe cu recoltarea strugurilor Glera, care sunt culesi de obicei la inceputul toamnei pentru a asigura un echilibru optim intre aciditate si dulceata. Dupa recoltare, strugurii sunt presati delicat si mustul rezultat este fermentat pentru a transforma zaharurile in alcool. Aceasta prima fermentatie se desfasoara in vase inchise pentru a pastra aromele proaspete si fructate specifice prosecco-ului. Dupa aceasta, vinul trece printr-o a doua fermentatie folosind metoda Charmat, care se realizeaza in tancuri mari de otel inoxidabil sub presiune controlata. In aceasta etapa, zaharurile sunt din nou fermentate si se dezvolta dioxidul de carbon care confera prosecco-ului acel caracter efervescent distinctiv.

Varitatile si stilurile de prosecco

Prosecco poate fi clasificat in functie de dulceata si de presiunea gazului carbonic din sticla. Cele mai comune tipuri sunt Prosecco Spumante, Prosecco Frizzante si Prosecco Tranquillo. Prosecco Spumante este cel mai spumant si efervescent tip, in timp ce Prosecco Frizzante are o efervescenta mai moderata. Prosecco Tranquillo este versiunea linistita a vinului, fara bule. In ceea ce priveste dulceata, prosecco poate fi Brut, Extra Dry, Dry si Demi-Sec, ordonate de la cel mai putin dulce la cel mai dulce. Alegerea intre aceste stiluri si varietati depinde in mare masura de preferintele personale si de ocaziile in care vinul va fi servit.

Accesorii culinare si celebritatea culturala

Prosecco este adesea asociat cu celebrari si evenimente festive, dar este de asemenea un excelent acompaniator pentru diverse feluri de mancare. Acesta se potriveste de minune cu aperitivele usoare, fructele de mare si preparatele pe baza de peste. De asemenea, este perfect pentru cocktailuri, cea mai cunoscuta combinatie fiind Bellini, care se prepara cu prosecco si piure de piersici. In ultimii ani, popularitatea prosecco-ului a crescut semnificativ, devenind un simbol al stilului de viata italian si un must-have in barurile si restaurantele de pretutindeni. Apreciat pentru gustul sau accesibil si placut, prosecco continua sa fie un ambasador al ospitalitatii si bucuriei de a trai, caracteristice culturii italiene.

Cele mai citite articole