Ce este HPV?


361

Ce este HPV?

Human Papillomavirus (HPV) este un virus care se transmite prin contact sexual, fiind una dintre cele mai comune infectii cu transmitere sexuala la nivel global. Exista peste 100 de tipuri de HPV, dintre care unele pot provoca probleme de sanatate serioase precum cancerul. Virusul infecteaza pielea si mucoasele, inclusiv zona genitala, gura si gatul. Majoritatea infectiilor cu HPV sunt asimptomatice si se rezolva de la sine, dar unele pot persista si pot duce la conditii medicale grave.

Modalitati de transmitere a HPV

HPV se transmite in principal prin contact sexual, inclusiv vaginal, anal si oral. Virusul poate fi transmis chiar si atunci cand o persoana infectata nu prezinta semne sau simptome vizibile. De asemenea, este posibil ca HPV sa fie transmis de la o mama la copilul sau in timpul nasterii, desi aceste cazuri sunt rare. Pe langa contactul sexual, HPV poate fi, de asemenea, transmis prin contactul direct cu pielea sau mucoasele infectate.

Simptomele infectiei cu HPV

Cele mai citite articole

Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezinta simptome si nici nu stiu ca sunt infectate. Cand apar simptome, cele mai comune sunt negii genitali. Negii pot aparea ca excrescente mici, plate sau ca niste umflaturi mai mari, carnoase. Acestea pot fi localizate in zona genitala, pe colul uterin, in zona anala sau in regiunea orala. In cazuri rare, HPV poate conduce la aparitia leziunilor precanceroase care, daca nu sunt tratate, pot evolua spre cancer.

Preventia infectiei cu HPV

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infectiei cu HPV este vaccinarea. Vaccinurile impotriva HPV sunt sigure si eficiente si pot preveni majoritatea tipurilor de cancer cauzate de HPV, inclusiv cancerul de col uterin, anal, orofaringian si alte forme de cancer. Recomandarile privind vaccinarea variaza in functie de varsta si de istoricul medical, dar in general se recomanda vaccinarea copiilor si adolescentilor, atat baieti, cat si fete. Pe langa vaccinare, utilizarea prezervativelor poate reduce riscul de transmitere a HPV, desi nu il elimina complet.

Tratamentul infectiei cu HPV

Desi nu exista un tratament pentru virusul HPV in sine, exista tratamente pentru problemele de sanatate pe care le poate cauza. Tratamentul pentru negii genitali include diverse metode, cum ar fi medicamente topice, crioterapie (inghetarea negilor) sau interventii chirurgicale. De asemenea, leziunile precanceroase pot fi tratate prin proceduri chirurgicale precum conizatia sau LEEP (excizie electrochirurgicala in ansa). Este important ca persoanele care sunt diagnosticate cu HPV sa fie monitorizate regulat de catre un medic, pentru a preveni dezvoltarea complicatiilor sau a cancerului.

Cele mai citite articole