4 moduri pentru a reduce valoarea facturii la încălzire


406

4 moduri pentru a reduce valoarea facturii la încălzire

Chiar dacă e vorba de încălzire electrică sau pe gaz, găsirea unor metode de a reduce consumul de energie fără a renunța la confort rămâne o preocupare pentru toți consumatorii. Există nenumărate opțiuni, dar alegerea variantei optime nu este neapărat ușoară. 

Costurile de încălzire cântăresc foarte mult în bugetul gospodăriilor din țara noastră, mai ales în anotimpul rece. Cu toate acesea, diminuarea consumului de încălzire este premisa pentru obținerea economiilor.

Așadar, iată ce poți face:

1. Investește în izolație termică pentru a limita pierderile de căldură

Cu toate că izolarea termică este esențială în demersul de a reduce valoarea facturii la încălzire, există riscul ca această măsură să fie ineficientă, ori să fie realizată cu materiale de construcție slab calitative. Prin urmare, consumatorii trebuie să asigure o izolare la nivelul:

  • țevilor;
  • acoperișului, pereților, ferestrelor, ușilor, etc.

2. Acordă atenție sistemului de ventilație

Un sistem corespunzător de ventilare permite evacuarea eficientă a umidității (responsabilă de apariția mucegaiului, poluarea aerului și deteriorare anumitor materiale).

3. Încălzește locuința doar atunci când este necesar 

Ținând cont de cât costa metru cub de gaz și de nevoia de a reduce consumul de energie, se recomandă să încălzești locuința doar atunci când este cu adevărat necesar, prevenind totodată risipa.

4. Echipează caloriferele cu supape termostatice

Cele mai citite articole

Termostatul tău, situat de obicei în camera de zi, controlează instalația de încălzire centrală. Dacă vrei să reglezi cu precizie temperatura în fiecare încăpere, ar trebui să fixezi o supapă termostatică pe calorifere. 

Termostatul dotat cu senzor este capabil să detecteze temperatura din încăpere și să mărească debitul de apa caldă în calorifer în cazul în care constată că nu este atinsă temperatura dorită. Asigură-te că deschizi cât mai mult posibil supapele radiatoarelor situate în aceeași cameră cu termostatul, deoarece acesta din urmă reglează temperatura acolo.

5. Nu ezita să reduci puțin temperatura din cameră

Micșorând temperatura cu unul sau două grade Celsius, acest lucru va permite să economisești bani fără să compromiți nivelul de confort. S-ar putea să fie nevoie să iei pe tine un pulover, dar acest gest îți va da posibilitatea să reduci factura la încălzire cu până la 10%. 

6. Bucură-te de beneficiile razelor soarelui

Pe vreme însorită, nu uita să deschizi perdelele sau obloanele pentru încălzi și lumina în mod natural casa. În plus, lumina naturală îmbunătățește considerabil starea de spirit.  

7. Întreține corect centrala termică pe gaz și alte echipamente de încălzire

Alegerea unei centrale termice pe gaz depinde de diverse criterii, precum: prețul aparatului și performanța energetică a acestuia. 

Pe lângă aceste aspecte, este important să ne asigurăm că, de-a lungul anilor, funcționează la întregul său potențial, pentru a permite încălzirea eficientă a încăperilor.

Dacă mai ai nelămuriri cu privire la metodele de diminuare a valorii facturii la încălzire sau dorești și alte sfaturi legate de energia electrică/ gaze naturale, nu ezita să intri pe www.cezinfo.ro chiar acum!

Cele mai citite articole